суббота, 30 апреля 2016 г.

RIDE CIOB DE OALA SPARTA (ESEU-SCHITA) 1


"Risul" se spune ca-i folositor, daca-i la tanc, adica la locul lui. Cine se ride mult cica se ingrasa. Deci rideti cu noi. Asa! Bine, foarte bine! Dar stop. nu rideti prea mult ca ce ne vom face daca ne vom ingrasa prea tare? Ne vom face cit elefantii? Aoleu, maicuta draga, numai nu asta, vom fi caraghiosi. Dar este si colacul de salvare al d-lui Urschi care ne aminteste de "masura".
 - Masura! Ma-su-ra si iar ma-su-ra!
   Ride bine cine ride la urma, vorba aceea. ca s-a mai ris daunazi mos Ion de mos Vasile, pentru ca fiica lui a venit din capitala cu bratele pline.Cica maritata n-a fost, dar copii a facut.
Da lui mos Vasile "ris" i-a trebuit ca fiica lui, unde dai si unde crapa. I-a facut in ciuda vecinii si i-a opintit trei de gemei:
-Lasa, tata, ca nu ti-a fi urit la batrinete, ai cu cine te mingiia!
A mai ris de-atunci bietul om vreodata?
A mutit de crede si azi satul ca si-a inghitit limba. Cind au ramas in doi cu mos Ion au scos un singur cuvint:
 - "Sotsorevnovanie". Se intrec, adica.
Ce sa-i faci, o fi avind si ele, mititelele vreun plan de implinit. Acum cica si cele cu barbati sunt intrebate peste hotare, daca incap in  "masura".Au cica smecherii ceia o masura speciala, daca incap merge, daca nu - nu si gata. Daca-i oleaca mai facuta sau mai "rasaritica" s-a zis cu Turcia sau Grecia.
Dar daca-s fete mari, inca si mai bine, primesc la palma foc nu alta. platesc numai dolarasi. Si se duc bre, se duc din sat cirduri. Barbatii stau acasa. Coc mititeii painica, spala plozii, varuiesc, vopsesc, de toate s-au invatat sa faca. S-au deprins bietii barbati. Cum vin acasa, le trimit iar. Si iar, si iar, ca nu le mai pot opri, caci au acolo locusorul lor de lucru, la caldut si se tem sa nu-l piarda. Stii mata vorba aceea: "Rau cu rau, dar mai rau fara de rau".
   Dar sa vedeti mai treaba: Anisoara lui badea Nicolae lucreaza artista de cinema in Turcia. A impins-o pacatul sa le aduca acasa un "vidic" de celea turcesti. Copiii de cind e lumea l-au scos pe dracu din oala. Repede il pun in priza, tocmai cind era casa plina de neamuri, vecini, copii.
Si sa vedeti minune, apar pe ecran patru hojmalai, zdraveni, smolitei, ma rog, turci, ca ai nostri is balaiori si Anisoara lui badea Nicolai in mijloc. Da cum era imbracata, ca o artista bre! Numai o cordicuta dinainte, alta dinapoi. Iar mai sus in dreptul sinilor, ia asa cit pui amindoua mainile avea femeia doua capacele si straluceau parca erau de foc.. Ea unde incepe a invirti corpul de la mijloc de parca era rupt.
Da fetita ei cei mai mica iese afara si striga:
 - Hai, tata, mai repede in casa ca arata un film cu mama in rolul principal!
Cind a intrat omul in casa mai n-a crapat de rusine bietul om - Anisoara lui facea sex in grup, ma rog, ca peste granita, ca la noi nu s-a stiut de acestea. Mezina o cheama si pe maica-sa de afara. Aceea cind a intrat mai n-a crapat fierea in ea mititica. Nu i-a dat in cap de asa ceva ca acei de la slujba ei sa-i faca o astfel de surpriza. Ma rog, le-a daruit cite un video-magnetofon cu tot cu film, pe viu, ca din viata.
   Aici cam s-a inecat risul in git la toti. Vecinii, neamurile nu stiau pe unde sa iasa din casa, ca badea Nicolai cind s-a izbit dupa Anisoara lui parea a fi un tigru. Ba mai rau, un vampir, de cei din filmele de groaza. S-a mai ris satul dupa aceea cit s-a ris, dar vorba aceea:
Nu-i  mort, cumatrie, sau nunta unde sa nu rida lumea.Adica rid si ei pina nu iese la suprafata alta intimplare si apoi o talmacesc pe aceea fiecare adaugind ce poate si cit poate. Ca cine sa-i impiedice, nimeni. S-apoi e mai interesanta intimplarea daca-i mai pui zorzonei, floricele pe la urechi.
   Dar mos Ignat ce-a patit?
Avea si el o fata cum scrie cartea: frumoasa, voinica si intrebata. Vine mai daunazi un flacau si n-o gaseste acasa. Mai vine odata, de doua ori. Da a treia oara mosului i-a fost mila si-l intreaba:
 - Da ce-ti trebuie, Marioara mea, mai baiete?
 - Apoi i-am adus, mosule un bat.
 - Pune-l dupa poarta, i-oi spune eu cind o veni, ca-i de la tine. N-o astepta, ca nu mai vine ea asa degraba.
   Mai, ce mai risete era in sat, pe seama lui mos Ignat si batul flacaului!
   Si satul ista a cam intrecut masura. Ride, si ride de parca s-a spart vreun detaliu in ei. Rid intr-una. Da cine credeti ca ride, ride ciob de oala sparta. Mai binezis ride ruptul de cirpit, ca el e mai potrivit (ride risul de ris).
   Da, asa-i, nu va mirati. Ca oamenii gospodari nu se rid. Ei stiu ca unui om asezat adica cu scaunul la cap nici nu-i sade bine sa rida., ca se rid numai risurile, adica acei ce nu-si dau seama de ce rid. Ei rid de la o nimica toata.
   N-ai zice ca sotia lui Urschi "stop?!" mai da ce-s nebuni si sotii Urschi. Mai, mai, mai. Cind apar in fata lumii, apoi rizi nu saga. Parca-s facuti de-o mama.


Комментариев нет:

Отправить комментарий